Yes, boek nummer 6 (in 6 jaar tijd) is naar de drukker!

Dat ik schrijven heerlijk vind wist ik al langer, maar dat ik in 6 jaar tijd (aan) 6 boeken (mee) zou schrijven, naast het op de wereld zetten van 2 kinderen en mijn ‘gewone’ werk, dat had ik nooit gedacht. Maar boek nummer 6 is echt naar de drukker en nu denk ik: het is even mooi geweest met dat boeken schrijven. Maar ja, dat zeg ik elk jaar ;-).

Van Yab Yum naar Dim SumBoek 1: Van Yab Yum naar Dim Sum
Het begon in 2010 toen ik Marjet Rutten tegen het lijf liep. Zij was net begonnen aan haar eerste boek ‘Van Yab Yum naar Dim Sum, uitdagende visies voor de bouw-, installatie- en vastgoedsector in 2025’ en zocht iemand om met haar mee te denken en te schrijven. Dat wil zeggen: structuur aanbrengen in de enorme hoeveelheid input die ze had verzameld, radicaal schrappen, aanvullen, herschrijven, knippen, plakken en natuurlijk het geheel lekker leesbaar maken.

We hebben heel intensief samengewerkt in die tijd en het boek werd uiteindelijk een groot succes. Er werden meer dan 10.000 exemplaren van verkocht (als je het nog niet kent, het staat inmiddels gratis online).

boek-social-media-in-de-bouwBoek 2: Van weerstand naar transparant
‘Van Yab Yum naar Dim Sum’ smaakte naar meer en boek nummer 2 van onze hand werd ‘Van weerstand naar transparant’, een boek over het nut en het gebruik van internet en social media in de bouw-, installatie- en vastgoedbranche.

Ik was in die tijd voor de tweede keer zwanger en met een bevalling in juni en een deadline in oktober viel mijn kraamtijd voor een groot deel samen met verhoogde stress rond het boek. Mijn dagen bestonden uit voeden, schrijven, voeden en schrijven en af en toe sliep ik tussendoor ook nog een beetje. Heftig dus, maar alles is toch ook snel weer vergeten als het boek dan terugkomt van de drukker (al durf ik het de eerste weken nooit open te slaan uit angst om nog foutjes tegen te komen). Ook dit boek staat inmiddels gratis online.

Vrouwen kunnen niet bouwenBoek 3 en 4, 2012 en 2013
In 2012 schreef ik weer meer op de achtergrond mee met Marjet aan haar boek ‘Vrouwen kunnen niet bouwen’ in opdracht van Fundeon. Bij dit derde boek dachten we ‘We gaan het nu niet op die laatste weken aan laten komen.’ Maar ja, dat gebeurt uiteindelijk elke keer weer, hoe op tijd je ook begint en hoe gestructureerd je ook probeert te werken.
Van kan nie naar passie
Nieuwe inzichten blijven komen, ook als je het boek al bijna af hebt. Precies datzelfde gold voor ‘Van kan nie naar passie’, een boek over organisatieverandering dat Marjet in 2013 uitbracht.

Boek 5: Online marketing in de bouw
In 2014 verscheen het boek ‘Online marketing in de bouw’, dat ik samen met Sascha Murk schreef. Met beiden een druk gezinsleven en veel lopende opdrachten konden we niet anders dan ons radicaal terugtrekken om dit boek te realiseren.

Boek over social media in de bouw installatie en vastgoedWe brachten weekenden samen door in via Airbnb geboekte, centraal gelegen B&B’s, waar we van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht alleen maar schreven aan ons nieuwe boek. De correctierondes op de proeven vonden zo’n beetje overal plaats: in het zwembad tijdens de zwemles van de kinderen, in de speeltuin, langs het hockeyveld en vooral ook heel veel ’s avonds en ’s nachts. We moesten wel echt even bijkomen daarna.

Boek 6: Van maken naar raken
En nu is dan ook boek nummer 6 naar de drukker. Weer een boek met Marjet getiteld ‘Van maken naar raken, een gezonde organisatie door de klant centraal te stellen in de bouw-, installatie- en vastgoedsector’. Van Maken Naar RakenWederom een enorme uitdaging, want Marjet heeft naast haar drukke werkschema inmiddels ook prachtige kinderen. Het komt dus bij ons allebei veel aan op de avonden en nachten. Maar het is weer gelukt (en ik ben tussendoor ook nog getrouwd en op huwelijksreis geweest), met dank ook aan Hanneke Janssen, die ons in de laatste fase hielp met het doorvoeren van correcties en het checken van alle proeven.

Nooit meer of toch nog een keer?
Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat ik nu denk ‘Het is even mooi geweest met dat boeken schrijven’. Het is echt heftig om een boek te realiseren naast je ‘gewone’ werk en gezinsleven. Niet alleen voor mij overigens, maar ook voor mijn gezin. Maar ja, dat dit voorlopig echt even het laatste boek is, dat zeg ik elk jaar ;-).

En oh ja, ik zou bijna vergeten dat ik de afgelopen jaren ook nog 3 eBooks schreef, die je gratis kunt downloaden via deze site. Ach, het zal over een paar maanden wel weer gaan kriebelen…