HomePlan: bouwen aan een betere toekomst voor de allerarmsten in Zuid Amerika en Zuidelijk Afrika

HomePlan: bouwen aan een betere toekomst voor de allerarmsten in Zuid Amerika en Zuid Afrika

Een huis biedt veiligheid en bescherming tegen regen, kou en ziektes. Het is de plek waar je thuis bent en jezelf kunt zijn. Het is je basis. Maar wat nou als geen huis hebt? Als je niet die veilige plek hebt die je bescherming biedt en waar je je fijn voelt? Voor heel veel mensen is dat de realiteit. Enige tijd terug kwam ik in contact met HomePlan. Deze stichting helpt mensen in ontwikkelingslanden aan een veilig huis en daarmee een thuis en toekomst. Ze kunnen ook jouw hulp heel goed gebruiken!

Stichting HomePlan is een kleinschalige ontwikkelingsorganisatie die bouwt aan een huis, thuis en toekomst voor de allerarmsten in Latijns Amerika en Zuidelijk Afrika. Inmiddels zijn er al ruim 3.500 huizen gebouwd voor en met arme families. Het bouwen van huizen is daarbij geen doel op zich, maar een middel om bewoners een kans te geven zich verder te ontwikkelen. Samen met de bewoners bouwt HomePlan aan een betere toekomst.

Van grote betekenis
De projecten van HomePlan zijn meestal bouwprojecten van tussen de 10 en 50 huisjes, waarbij de gemiddelde prijs van een huisje rond de €3.000 ligt. Vooralsnog betaalt HomePlan alleen de bouw van de huisjes. De activiteiten die plaatsvinden in het na-traject, zoals voeding, scholing en medicijnen, worden door lokale partners gefinancierd.

Sterke lokale partners
HomePlan zoekt daarbij per land en specifieke regio de partner die het beste aansluit bij de werkwijze van HomePlan en wat HomePlan wil bereiken. Zo is het in Zuid Afrika de kerk die een gigantisch en sterk netwerk heeft, vooral in de rurale gebieden waar HomePlan bouwt.

In Zuid Amerika is Techo een belangrijke partner. Techo is een moderne jongerenorganisatie die in 21 landen en met honderdduizenden vrijwillige studenten het verschil maakt in de sloppenwijken van Zuid en Midden Amerika.

Een fijn thuis
HomePlan is net gestart met een nieuw project in Swaziland. In het dorpje Malinza, regio Lebombo, worden 10 HomePlan huizen gebouwd. De huizen maken onderdeel uit van in totaal 17 woningen. De families wonen nu nog in lemen hutten zonder enige voorzieningen. De hutjes zijn ook veel te klein, waardoor ze geen privacy hebben. In veel gevallen wonen kinderen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar samen met hun grootmoeder. In de nieuwe HomePlan huizen kunnen 7 mensen wonen, waardoor 70 mensen in Swaziland worden geholpen aan een fijn thuis. In juli zal de bouw van de huizen worden afgerond.

HomePlan helpen
Relatiegeschenken HomePlan No House Wine
Er zijn allerlei mogelijkheden om Stichting HomePlan te ondersteunen. Je kunt maandelijks een bedrag doneren (ook ten behoeve van een specifiek project), vriend van HomePlan worden of duurzaam partner worden. HomePlan heeft ook originele relatiegeschenken. Met de No House Wine of Lonka Home Sweet Home blikken kun je relaties verrassen én HomePlan steunen.

Pak een hamer en bouw mee!
HomePlan organiseert ook bouwreizen. Tijdens een bouwreis bouw je samen met de toekomstige bewoners en mensen van de lokale organisatie een huis. De bouw neemt drie dagen in beslag, waarin er voldoende tijd is om contacten te leggen met de bewoners. Er zijn bezoeken aan projecten in de buurt, zodat je een goed idee krijgt van de omgeving en de noodzaak van de projecten. Deelnemers noemen het een hele indrukwekkende en inspirerende ervaring.

Meer weten over HomePlan? Kijk eens op de website, Facebook, Twitter of YouTube.