Zoveel sociale media en zo weinig tijd, waar zet je op in? Een overzicht

Zoveel sociale media en zo weinig tijd. Waar zet je op in? Een overzichtDat goede online vindbaarheid belangrijk is, evenals de inzet van sociale media voor betere interactie met (potentiële) klanten en andere relaties. Daar zijn de meeste bedrijven in de bouw-, installatie- en vastgoedsector inmiddels wel van doordrongen.

Maar waarvoor zet je welke media in? En hoe zorg je ervoor dat je het maximale haalt uit de tijd die je beschikbaar hebt? In dit blog een overzicht.

Laat ik beginnen met voorop te stellen dat de keuze voor de inzet van een sociaal medium net zo genomen moet worden als de keuze voor de inzet van elk ander communicatiemiddel. Je gaat als bedrijf niet op een beurs staan waar nauwelijks potentiële klanten komen. Het is net zo goed verspilde tijd en energie om je pijlen te richten op een sociaal platform waar je doelgroep niet actief is.

Dat gezegd hebbende, over social media valt algemeen wel iets te zeggen, wat je kan helpen om je prioriteiten te stellen. In dit blog zet ik het voor je op een rij.

The Big 5

Weblog
Zoveel sociale media en zo weinig tijd. Waar zet je op in? Een overzicht (blog)Het meest tijd intensieve en tegelijkertijd meest effectieve sociale medium. Mits goed ingezet uiteraard. Met een weblog kun je je onderscheiden van de concurrent, kennis delen, beter en frequenter contact onderhouden met klanten en andere relaties en je online vindbaarheid vergroten.

Hoe je dat tijd-technisch gaat inrichten? Met de experts binnen je organisatie. De ingenieurs, uitvoerders, installateurs en alle andere medewerkers die elke dag contact hebben met jullie opdrachtgevers. Die elke dag hun problemen oplossen. Het beste weten met welke vragen jullie potentiële klanten rondlopen en de kennis en de expertise hebben om die vragen te beantwoorden.

Betrek de organisatie en stimuleer iedere medewerker om met (ideeën voor) blogs te komen. En het mooie is, met een weblog heb je direct waardevolle input voor je updates op Twitter, LinkedIn, Facebook of andere media die relevant voor je zijn.

Zoveel sociale media en zo weinig tijd. Waar zet je op in? Een overzicht (LinkedIn)LinkedIn
De bouw-, installatie- en vastgoedsector is niet alleen goed vertegenwoordigd op LinkedIn, we zijn er ook echt actief. Met het plaatsen en reageren op updates en het met elkaar van gedachten wisselen in discussiegroepen.

Zorg dat je persoonlijke profiel en je bedrijfspagina op orde zijn, want LinkedIn scoort hoog in zoekmachines en ik neem aan dat je professioneel wilt overkomen als er naar je wordt gezocht. Meer tips vind je in deze infographic.

Zoveel sociale media en zo weinig tijd. Waar zet je op in? Een overzicht (YouTube)YouTube
YouTube is de op 1 na grootste zoekmachine van de wereld. Als het gaat om online vindbaarheid, dan is YouTube zonder meer relevant. Het maken van filmpjes is echter wel tijd intensief en kan ook kostbaar zijn. Tenzij je de lat niet al te hoog legt.

Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat het geoorloofd is om rommel online te zetten, maar een productiebedrijf inhuren is ook echt niet altijd nodig. Wees creatief en bedenk welke momenten zich lenen voor het maken van een kort filmpje.

Zoveel sociale media en zo weinig tijd. Waar zet je op in? Een overzicht (Twitter)Twitter
Twitter is sowieso goed om in te zetten voor monitoring. Zodat je niets mist als er iets wordt gezegd over je bedrijf, je projecten of producten of diensten. Je kunt ook monitoren op onderwerpen (lean bouwen, BIM, ketensamenwerking, duurzaam bouwen) om kennis of inspiratie op de doen.

Daarnaast kun je met Twitter kennis delen, je naamsbekendheid vergroten en nieuwe contacten opdoen. Hier vind je tips om je tijd zo effectief mogelijk te besteden.

Zoveel sociale media en zo weinig tijd. Waar zet je op in? Een overzicht (Facebook)Facebook
Facebook is typisch zo’n medium waar bedrijven zich nog wel eens zonder concreet plan op storten. Denk goed na voordat je Facebook inzet, of het voor jouw bedrijf en doelgroep wel het meest effectieve medium is. Schrijf het tegelijkertijd niet te snel af. Een eerste aanname wat betreft Facebook is al snel dat het niet geschikt is voor B2B, maar ik ken allerlei B2B bedrijven in de branche die Facebook succesvol inzetten.

Minimale investering, direct beter vindbaar

De kans is groot dat Google Plus niet eens op je lijstje staat als je denkt aan activiteiten op social media. Dat snap ik goed, Google+ is in Nederland nog groeiende. Jij weet echter Zoveel sociale media en zo weinig tijd. Waar zet je op in? Een overzicht (googlePlus)net als ik dat je klanten jou tegenwoordig echt niet meer vinden via vermeldingen of advertenties in de Gouden Gids. Ze vinden je doordat ze online zoeken en jij naar boven komt in de zoekresultaten.

En laat het nu net het sociale netwerk Google+ zijn, dat vergaand is geïntegreerd met Google als zoekmachine ;-). Eenmalig tijd investeren in een goed profiel op Google+ raad ik je aan. Echt actief worden kan dan altijd nog.

Om in je achterhoofd te houden

Sociale media die misschien ook niet direct bovenaan je lijstje staan, maar je wel veel kunnen opleveren zonder dat het je veel tijd hoeft te kosten, zijn SlideShare en Flickr.

Heb je een presentatie gegeven die iedereen mag zien, stop ‘m dan niet weg in een mapje op je Zoveel sociale media en zo weinig tijd. Waar zet je op in? Een overzicht (Flickr)computer, maar zet ‘m op SlideShare. Heb je projectfoto’s of ander beeldmateriaal dat iedereen mag zien, zet het op Flickr. Beiden wederom in ieder geval goed voor je online vindbaarheid (mits je in je omschrijving zoekwoorden gebruikt uiteraard).

Eventueel leuk voor erbij

Zoveel sociale media en zo weinig tijd. Waar zet je op in? Een overzicht (Pinterest, Vine, Instagram)Pinterest, Instagram en Vine, je hebt er vast al wel iets over gehoord, maar moet je er ook wat mee? Ik zou zeggen, als je tijd over hebt. Als je nieuwsgierig bent naar wat er mee kunt, dan vind je hier meer info over Pinterest, hier over Instagram en hier over Vine.

Ben ik iets vergeten of heb je nog vragen of opmerkingen? Voeg ze toe in de reacties!